ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ

ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
 • Βιογραφικό

  Ημ/νια Γέννησης: 12/10/1944
  Τόπος Γέννησης: Αθήνα

  Ο Λευτέρης Βογιατζής (1945-2013) ήταν ένας μεγάλος Έλληνας ηθοποιός και σκηνοθέτης του θεάτρου.

  Γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1944. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παρακολούθησε για δύο χρόνια το Reinhurt Seminar στη Βιέννη και τελείωσε τη σχολή Κ. Μιχαηλίδη στην Αθήνα. Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1973. Ακολούθησαν συνεργασίες με τον Σπύρο Ευαγγελάτο, και αργότερα με την Έλλη Λαμπέτη. Τα χρόνια αυτά, έπαιξε πολλούς ρόλους του κλασικού κυρίως ρεπερτορίου.

  Το 1981 ίδρυσε την Εταιρία Θεάτρου «Η Σκηνή» και το 1988 τη «Νέα Σκηνή». Σκηνοθέτησε και έπαιξε σε πολλές παραστάσεις, ενώ το 1989 ιδρύει το Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στην αρχή της ενασχόλησής με το αρχαίο ελληνικό δράμα, σκηνοθετώντας την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή. Ακολουθούν επιτυχημένες παραστάσεις, όπως τα «Με δύναμη από την Κηφισιά», ο «Μισάνθρωπος», «Ελένη», «Η νύχτα της Κουκουβάγιας», οι «Πέρσες», «Τέφρα και σκιά», «Καθαροί πια» και άλλες μεγάλες θεατρικές επιτυχίες. Στον κινηματογράφο πρωταγωνιστεί σχεδόν αποκλειστικά στις ταινίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου, με τον οποίο συνδέει μια μεγάλη φιλία.

  Στις 30 Απριλίου του 2013, κυκλοφόρησε πως ο Λευτέρης Βογιατζής έχασε τη μάχη με τον καρκίνο και απεβίωσε. Λίγο αργότερα η είδηση διαψεύτηκε. Δύο μέρες μετά, όμως, την Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου το απόγευμα, η θλιβερή αυτή είδηση ήρθε ξανά στη δημοσιότητα και αυτή τη φορά ήταν αληθινή. Η κηδεία του έγινε την Τετάρτη 8 Μαΐου ενώ η σορός του εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα την ίδια μέρα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 4 το απόγευμα στο θέατρο της οδού Κυκλάδων κατόπιν επιθυμίας του.

 • Buzz

 • Αρθρογραφία

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Τώρα

 • Παρελθόν

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.