ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ

ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
 • Βιογραφικό

  Ημ/νια Γέννησης: 31/12/1963
  Τόπος Γέννησης: Αθήνα

  Προσωπικές Πληροφορίες

  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. 

  Είναι παντρεμένος με την χορογράφο, Ελπίδα Νίνου κι’ έχουν έναν γιο, τον Δημήτρη. 

   

  Σπουδές

  Το 1986 αποφοιτά από την Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, αφού πρώτα, είχε παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή του Λεωνίδα Τριβιζά, για έναν χρόνο. Επίσης, έχει σπουδάσει σκηνοθεσία στην Σχολή Σταυράκου, καθώς επίσης κρουστά, θεωρία και αρμονία μουσικής στο Ωδείο Αθηνών. 

   

  Εργασιακή Εμπειρία

  Από το πρώτο κιόλας έτος φοίτησής του στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης, από το 1983 μέχρι και το 1988, πήρε μέρος σε πολλές παραστάσεις αρχαίου δράματος όπως: «Ιππής» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Λαζάνη,  «Αχαρνής», «Θεσμοφοριάζουσες», «Όρνιθες», «Πέρσες», «Αγαμέμνων», «Προμηθέας Δεσμώτης» σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Συμμετείχε ακόμη στις παραστάσεις: «Ο Βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ'» , «Λευκή απεργία», «Γκλορίνα», «Πράβντα» και «Θεϊκά λόγια». 

  Για δύο χρόνια, στο διάστημα 1988-90 συνεργάστηκε με τον θίασο «Εποχή» του Βασίλη Παπαβασιλείου στις παραστάσεις : «Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα» και «Να βρεις τον εαυτό σου». 

  Από εκείνη την περίοδο και μετά, ξεκινά η μακρά και επιτυχημένη πορεία του στο θέατρο και οι συνεργασίες του με καταξιωμένους σκηνοθέτες.

  Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου στις παραστάσεις: 

  «Είπαν του ψηλού να τρέξει», «Τα  νεύρα μου, τα χάπια μου κι’ ένα ταξί να φύγω» (επιθεώρηση, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου), «Στο Τσακ» (θίασος Μίρκας Παπακωνσταντίνου-Μίνας Αδαμάκη, σκηνοθεσία Πέπης Οικονομοπούλου), «Πάνω Κάτω» (θίασος Μίρκας Παπακωνσταντίνου, σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη), «Πακέτο ντε Λόρδα» (επιθεώρηση, σκηνοθεσία Παύλου Κοντογιαννίδη), «Αταίριαστο ζευγάρι» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, Τάσου Χαλκιά, σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου), «Τα νεύρα μου, τα χάπια μου, κι’ ένα ταξί να φύγω» (επιθεώρηση, σκηνοθεσία Μανούσου Μανουσάκη), «Πόθεν αίσχος», «Ξενοδοχείο παράδεισος» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου), «Μαύρη κωμωδία» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου), «Loot» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλακόπουλου), «Περιμένοντας τον Γκοντό» (θίασος Κώστα Καζάκου – Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη), «Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες» (Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου), «Βάτραχοι» (Εθνικό Θέατρο, Γιάννης Μπέζος – Πέτρος Φιλιππίδης, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου), «Όρινιθες» (Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου), «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο» (θίασος Γιάννη Μπέζου – Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή), «Οι ηλίθιοι» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη), «Σπασμένη στάμνα» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα), «Ταραντέλα» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη), «Θεσμοφοριάζουσες» (Θεατρική Διαδρομή, σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου), «Ο επιθεωρητής» (θίασος Πέτρου Φιλιππίδη, σκηνοθεσία Π. Φιλιππίδη), «Εσωτερικές φωνές», «Μαρία Πενταγιώτισσα».

  Το καλοκαίρι του 1996 έπαιξε το ρόλο του τρελού στην παράσταση, «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, με επικεφαλής τον Κώστα Καζάκο σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Η παράσταση ανέβηκε στο Ηρώδειο και περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα.

  Επίσης έχει βάλει την σκηνοθετική του υπογραφή στα έργα : «Οι Ηλίθιοι», «Ψέμα στο ψέμα», «Μπακαλόγατος», «Υπηρέτης με δυο αφεντικά», «Ειρήνη», «Μαύρη κωμωδία», «Πέτρες στις τσέπες του», «Επιθεωρητής», «Κουζίνες», «Φωνάζει ο κλέφτης», «Τρομεροί γονείς», «Η θεία από το Σικάγο», στο μιούζικαλ, «Απατεώνες και Τζέντλεμεν», «Φον Δημητράκης» και  «Κέϊκ» για το Εθνικό Θέατρο, παράσταση η οποία  επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει το Εθνικό Θέατρο στο Φεστιβάλ Αβανών στην Τουρκία .

  Την χειμερινή σεζόν 2014-15 συνεχίζει την επιτυχημένη παράσταση «Φον Δημητράκης», ενώ θα επαναληφθεί στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου η παράσταση, «Κέϊκ». Επίσης, τον Μάρτιο του 2015 θ’ ανέβει σε σκηνοθεσία του στη Νεανική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο θέατρο «Χώρα», το εμβληματικό έργο του Γιώργου Μανιώτη, «Ο λάκκος της αμαρτίας». Ακόμη σκηνοθέτησε για την Παιδική-Εφηβική Σκηνή του θεάτρου «Αλίκη» την κωμωδία του Νιλ Σάϊμον, «Οι ηλίθιοι». Φέτος τον χειμώνα, θα σκηνοθετήσει και θα πρωταγωνιστήσει στο έργο των Κεχαϊδη-Χαβιαρά, «Δάφνες και Πικροδάφνες», στο θέατρο «Μουσούρη», ενώ από τον Μάρτιο του 2016, θα κρατήσει τον ρόλο του Γουίλι Λόμαν, στο έργο του Άρθουρ Μίλερ, «Ο θάνατος του εμποράκου» στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τους: Πέγκυ Σταθακοπούλου, Αλέξανδρο Λογοθέτη κ.ά.

  Έχει πάρει μέρος, πολλές φορές, στο «Θέατρο της Δευτέρας» της ΕΤ1 και έχει εμφανιστεί σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Ομιλείτε ελληνικά», «Ράδιο αίσθημα» με τον Αντώνη Ανδρικάκη και την Σοφία Φιλιππίδου,  «Οι αυθέρετοι», «Οι απαράδεκτοι», «Όχι τα νέα του ΑΝΤ1», «Ιστορίες χωρίς δάκρυα», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Της Ελλάδος τα παιδιά», «Μπαμπάς ο φιλαράκος» με τον Κώστα Βουτσά και πολλές άλλες.

  Ο Πέτρος Φιλιππίδης έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές με ιδιαίτερη επιτυχία, οι οποίες ακόμη και σήμερα προβάλλονται με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά τηλεθέασης όπως το «Χάϊ Ροκ», «Ο Πέτρος και τα κορίτσια του», «Σε λα βι».

  Για δυο συνεχόμενες σεζόν υπήρξε πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης της επιτυχημένης σειράς του Star «Το κλειδί» και της σατυρικής εκπομπής, «Οι Διαπλεκόμενοι Α.Ε.», για επτά συνεχόμενες σεζόν. Μαζί του πρωταγωνιστούσαν οι Γιώργος Λέφας και Γιώργος Γαλίτης. Τα κείμενα έγραφαν οι Πέτρος Φιλιππίδης, Γιώργος Λέφας, Γιώργος Γαλίτης και Λάκης Μπέλος. Επίσης πρωταγωνίστησε και σκηνοθέτησε τη σειρά του Star, «Οι Δροσουλίτες» και συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με τις σειρές: «Καλά να πάθεις», «Ρεζερβέ»,  «Πενήντα – Πενήντα», «Λάκης ο γλυκούλης», «Καλές δουλειές». Την τηλεοπτική σεζόν 2015-2016, μαζί με τον Γιάννη Μπέζο θα σκηνοθετήσουν και θα πρωταγωνιστήσουν, για πρώτη φορά μαζί, σε κωμική σειρά στον Alpha.

  Είναι αφηγητής στη διεθνή δισκογραφική παραγωγή του παραμυθιού,  «Ο Πέτρος και ο Λύκος» του Προκόφιεφ, ενώ στην ίδια σειρά Catalogue, έχει γράψει τα: «Ελεφαντάκι Μπαμπάρ», «Τα όργανα της ορχήστρας», «Το καρναβάλι των ζώων», σε συνεργασία με την εταιρία Erato Warner και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Λυών, υπό την μουσική διεύθυνση του μαέστρο, Κent Nagano. Έχει ακόμη μεταγλωτίσει τη φωνή του Musu στην κινηματογραφική ταινία της Warner, «Mulan». Επίσης, έχει μεταγλωτίσει τη φωνή του SID στην κινηματογραφική ταινία της Fox Ice Age.

  Στον κινηματογράφο έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες του Νίκου Ζαπατίνα «Εφάπαξ», «Ο Ηλίας Του 16ου» και «Μια φορά κι’ ένα μωρό», όπως επίσης και στην ταινία «Ακάλυπτος» σε σκηνοθεσία Χρήστου Δήμα. 

  Επίσης, έχει παρουσιάσει τα τηλεπαιχνίδα, «Remote Control» και «Τηλετζόκερ» του ΟΠΑΠ σε συνεργασία με το κανάλι του Star.

  Μακρά είναι και η συνεργασία του με το ραδιόφωνο σε πολλές εκπομπές όπως: «Δυο βούρλα και μισά» στον ΑΝΤ1 και «Οι Κουμπάροι» στον Flash 9,61 μαζί με τον Γιάννη Μπέζο. Επίσης, έχει συμμετάσχει στην εκπομπή του Μελωδία FM «5x5». Ακόμη, είχε αναλάβει μαζί με την Μαρίνα Λαχανά για δυο χρόνια την ραδιοφωνική ζώνη 6-8 στον Top FM, με τίτλο «Βίκτωρ Βικτώρια», όπως και την εκπομπή για κινηματογράφο και βίντεο στον ίδιο σταθμό το «Άκου να δεις». 

  Έχει λάβει μέρος ως αφηγητής και τραγουδιστής στις συναυλίες της Ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» με θέμα, «Τα θεατρικά και κινηματογραφικά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη». 

  Παράλληλα, έχει υπάρξει καθηγητής υποκριτικής στις δραματικές σχολές των: Βασίλη Διαμαντόπουλου, Κώστα Καζάκου και Θόδωρου Γράμψα. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 είναι καθηγητής υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

   

 • Buzz

 • Αρθρογραφία

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Τώρα

 • Παρελθόν

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.