ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ
 • Βιογραφικό

  Τόπος Γέννησης: Κιάτο
  Επάγγελμα: Ηθοποιός

  Ο Άγγελος Παπαδημητρίου (γενν. 1952, Κιάτο) είναι ηθοποιός, τραγουδιστής και εικαστικός με πολύπλευρη παρουσία στις τέχνες. Έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις, τόσο στο θέατρο πρόζας όσο και στο μουσικό θέατρο. Αναφέρουμε ενδεικτικά: Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Ν. Χουρμουζιάδη στην Πειραματική Σκηνή της Τέχνης Θεσσαλονίκης (1995), Στησιχόρου και Πιπίνου Γωνία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Όρνιθες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Ν. Αρμάου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας (1996), Νεφέλες του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Α. Βουτσινά στην Επίδαυρο (1998), Οπερέτα του Βιτόλ Γκόμπροβιτς σε σκηνοθεσία Β. Νικολαΐδη στο Κ.Θ.Β.Ε. (2005), Οι Απάχηδες των Αθηνών του Ν. Χατζηαποστόλου (2008) και Το Μικρόβιο του Έρωτα του Κ. Γιαννίδη (2009) στην Εθνική Λυρική Σκηνή, σε σκηνοθεσία Ι. Σιδέρη και Σ. Σπυράτου – Λ. Λιάβα αντίστοιχα, Σιρανό ντε Μπερζεράκ του Ε. Ροστάν σε σκηνοθεσία Ν. Καραθάνου στο Εθνικό Θέατρο (2010).

  Το ρεπερτόριό του ως τραγουδιστή περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια από την ελληνική οπερέτα και το ελαφρό τραγούδι. Έχει επίσης λάβει μέρος σε τηλεοπτικές σειρές και παραγωγές. Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει τα έργα του σε πολλές ατομικές εκθέσεις στην γκαλερί Νέες Μορφές στην Αθήνα (1993-2008), ενώ η πιο πρόσφατη έκθεσή του Castrato (2010) παρουσιάστηκε στην γκαλερί The Breeder, επίσης στην Αθήνα. Έργα του έχουν συμπεριληφθεί σε ομαδικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων στην έκθεση Apperto 93 στην 45η Μπιενάλε της Βενετίας (1993) και στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας με τίτλο Heaven (2009). Το 2010, έλαβε διάκριση από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA).

  Ο Άγγελος Παπαδημητρίου είναι ένας απο τους 3 πρωταγωνιστές της «ΟΥΣΑΚΟΒΑ», που θα παίζεται από τον Οκτώβριο, κάθε Δευτέρα και Τρίτη ​ στο Θέατρο Βασιλάκου.

  H ζωή της αντισυμβατικής Γαβριέλλας Ουσάκοβα, της περίφημης «πλανεύτρας των Αθηνών», ενός ελεύθερου πνεύματος που αφιερώθηκε στον έρωτα και έζησε στην Αθήνα του 20ου αιώνα, αναβιώνει στη θεατρική σκηνή του θεάτρου Βασιλάκου, το οποίο εγκαινιάζεται υπό νέα διεύθυνση, τη σεζόν 2015-2016.

  Η θρυλική Ουσάκοβα, που γεννήθηκε το 1916 στην τσαρική Ρωσία και δολοφονήθηκε το 1991 στην Αθήνα, από άγνωστους δράστες, ήταν μια γυναίκα που ανέτρεψε τα στερεότυπα, σε μια εποχή που η ελευθερία και η ανεξαρτησία των γυναικών έμοιαζε παράλογη.

  Από αριστοκρατική οικογένεια και με πλατιά μόρφωση, η Ουσάκοβα δήλωνε στον υπότιτλο της αυτοβιογραφίας της πως «έγινε πόρνη επειδή έτσι γεννήθηκε». Ανατρέχοντας κανείς στην ιστορία της, θα διακρίνει πως το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν προέκυψε ούτε επειδή «γεννήθηκε έτσι», ούτε επειδή αναζητούσε το «εύκολο χρήμα». Η Ουσάκοβα, έκανε την επιλογή, που κατά την γνώμη της, θα την κρατούσε ανεξάρτητη από την οικογένεια, την οποιαδήποτε εργοδοσία (αφού η ίδια ήταν και η «επιχειρηματίας» και το «προϊόν») και τους έρωτες, που φαίνεται να την πλήγωσαν στην πρώιμη ενήλικη ζωή της. Η Γαβριέλλα, γνωστή σε πολλές γενιές ανδρών είτε για τις ασύγκριτες υπηρεσίες της είτε για το γνωστό μήνυμα του αυτόματου τηλεφωνητή της (η πρώτη που χρησιμοποίησε τέτοιο μηχάνημα στην Αθήνα), που αποτελούσε το ιντρ​ιγκαδόρικο αστείο πολλών μαθητών των περασμένων δεκαετιών, δεν έκανε διακρίσεις στην πελατεία της και δεχόταν από βοσκούς μέχρι πρόσωπα της υψηλής κοινωνίας. Βαθιά θρησκευόμενη, βοηθούσε πολλά παιδιά να πάνε σχολείο, κάλυπτε τα ιατρικά έξοδα των άπορων γειτόνων της ενώ, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, εκμεταλλεύτηκε τις επαφές της με τις ναζιστικές αρχές προκειμένου να αποκαλύπτει χρήσιμα μυστικά σε μέλη της Αντίστασης. Στα 75 της χρόνια κι ενώ ήταν ακόμη ενεργή επαγγελματικά (έλεγε πως όσο έχει ζήτηση, δεν μπορεί να σταματήσει να εργάζεται), βρέθηκε δολοφονημένη στο σπίτι της, στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ. 

  Η Ουσάκοβα, χαραγμένη ανεξίτηλα στα όνειρα χιλιάδων ανδρών που την γνώρισαν, απέδειξε με τη ζωή και τη δράση της, πως οι άνθρωποι δεν μπαίνουν σε κατηγορίες, αλλά μένουν στην Ιστορία για το ήθος, το πνεύμα, το πείσμα τους και την ηρωική, πολλές φορές, επαναδιατύπωση της ίδιας τους της ταυτότητας. 

  Στην παράσταση της Κίρκης Καραλή, η δραματουργία βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο της Γαβιέλλας Ουσάκοβα, σε παράλληλα κείμενα της εποχής, στην δημοσιογραφική έρευνα και σε συνεντεύξεις. Η κεντρική ηρωίδα, χωρίζεται σε τρεις ηθοποιούς . Ο χωρισμός αυτός δεν είναι μόνο ηλικιακός. Οι διαφορετικοί ηθοποιοί διατυπώνουν σκηνικά τις διαφορετικές πτυχές του χαρακτήρα της Ουσάκοβα. Ο πρώτος αντιπροσωπεύει την φιλοδοξία και το τσαγανό της νεαρής Γαβριέλλας, ο δεύτερος  την θηλυκότητα και τον ερωτικό ταπεραμέντο της και ο τρίτος (ο Παπαδημητρίου) την πιο διανοούμενη πλευρά της, την λιγότερο γήινη και περισσότερο αλλόκοτη.

  Ανάμεσα στις προθέσεις της παράστασης είναι, πέρα απ’ το να φωτιστεί μια θρυλική φυσιογνωμία της παλιάς Αθήνας, να δοθεί η κοινωνική φυσιογνωμία και η ατμόσφαιρα της Αθήνας από το 1929 ως το 1991, υπό το πρίσμα του λόγου και του βλέμματος μιας επαγγελματίας του έρωτα. Μια περίοδος ιστορικών ανατροπών και αισθητικών εξελίξεων, που αν και ανήκει στο κοντινό μας παρελθόν, πρόλαβε ήδη να μπει στο συλλογικό ασυνείδητο, συναρπάζοντάς μας και ωθώντας μας στη νοσταλγία εκείνων των καιρών που οι Αθηναίοι ακόμη επεξεργάζονταν τα όρια του έρωτα, ακόμη φλέρταραν, ακόμη ήλπιζαν σ’ ένα καλύτερο μέλλον.

  Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος είχε γράψει σε εφημερίδα της εποχής, μετά τον θάνατό της, πως, αν ήταν δήμαρχος, θα είχε τοποθετήσει τιμητική πλακέτα στην είσοδο του σπιτιού της, στη Μάρκου Ευγενικού 14, στα Εξάρχεια. 

  Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Κίρκη Καραλή

  Δραματουργική επεξεργασία: Αναστασία Τζέλλου – Κίρκη Καραλή

  Σκηνικά: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα – Ράνια Υφαντίδου

  Μουσική διδασκαλία: Ελένη Ευθυμίου

  Κοστούμια: Ηλέκτρα Λαμπριανίδου

  Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου

  Κίνηση: Τατιάνα Μύρκου

  Βίντεο: Ειρήνη Στείρου

  Οργάνωση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης

  Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη

  Γραφιστικά: Κωνσταντίνα Ευαγγέλου

  Προβολή – επικοινωνία: BrainCo 

   

  Θα παίξει στην παράσταση ΡΙΧΑΡΔΟΣ Ο Γ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

  Έναρξη 10/12.  Εθνικό.

  Σκηνοθεσία: Γιάννης Χουβαρδάς 

  Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Καριοφυλιά Καραμπέτη, Περικλής Μουστάκης, Θέμις Μπαζάκα, Αγγελος Παπαδημητρίου, Νίκος Ψαρράς και άλλοι

  Ένας μεγάλος θίασος πρωταγωνιστών σ' ένα από τα πλέον σημαντικά και ιδιαίτερα έργα του Σαίξπηρ.

   

  Διαβάστε επίσης:

  5+1 ερωτήσεις για τον Άγγελο Παπαδημητρίου

  Στην έκθεση του Άγγελου Παπαδημητρίου

  Από το Α έως το Ω: Αγγελος Παπαδημητρίου

  Με τον Άγγελο Παπαδημητρίου για λουκουμάδες στον Κρίνο

  Ο Άγγελος Παπαδημητρίου μας προσκαλεί στο Μουσείο Βορρέ

  Άγγελος Παπαδημητρίου - "Κιτς είναι αυτός που υποδύεται κάτι υψηλότερο απ’αυτό που είναι"

  «Με τον Κούτρα στο κόκκινο χαλί των Καννών…»

  Ο Άγγελος Παπαδημητρίου στην ταινία XENiA

  [MOUNTAIN LIVE] O Άγγελος Παπαδημητρίου διαβάζει ελληνική ποίηση με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι

   

 • Buzz

 • Αρθρογραφία

 • Φωτογραφίες

 • Βίντεο

 • Τώρα

 • Παρελθόν

Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.