«Ο ΤΟΡΝΟΣ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«Ο ΤΟΡΝΟΣ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


4.9/5 κατάταξη (48 ψήφοι)

«Ο ΤΟΡΝΟΣ», του Γιάννη Κεντρωτά, είναι σκηνοθετημένος έξυπνα, από τον Μιχάλη Κοιλάκο, με εύστοχες ερμηνείες της θεατρικής ομάδας «Ξανθίας». Αναδεικνύει όλη την τραγικότητα της ζωής, με διάθεση σαρκασμού και ειρωνείας.
          Στέκεται κριτικά στις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, στο τραύμα της «αγίας οικογένειας» αλλά και των προσωπικών επιλογών σ΄ έναν αέναο, βασανιστικό κύκλο. Θεωρεί πως η ζωή μοιάζει με τόρνο που μορφοποιεί και όποιον δεν είναι σε θέση να αντισταθεί και να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο βίας, εκμετάλλευσης, καταπίεσης, ενοχοποίησης, φτώχειας, μοναξιάς. Ο συγγραφέας μπλέκει δεξιοτεχνικά τη μαύρη κωμωδία με το δράμα, τον ρεαλισμό με τον σουρεαλισμό, χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικούς, αναγνωρίσιμους τύπους της διπλανής πόρτας.
          Η σκληρή ιστορία της ενηλικίωσης του Αλέξη, ενός παιδιού που μεγαλώνει σε προβληματικά περιβάλλοντα και προσπαθεί να ορθοποδήσει στα απρόσμενα σκαμπανεβάσματα της ζωής, σκιαγραφείται καρέ - καρέ μέσα από οκτώ κωμικοτραγικές σκηνές, που αγγίζουν το θυμικό του θεατή. Και, πραγματικά, δεν ξέρεις αν θα πρέπει να γελάσεις ή να βάλεις τα κλάματα, κάθε φορά που βλέπεις ανθρώπους οικείους, όπου το βόλεμα είναι μοναδική τους φιλοδοξία και ο εγωκεντρισμός, μονόδρομος συμπεριφοράς.
          Πρόκειται για κείμενο ζωντανό και διεισδυτικό, δομημένο με ισορροπίες, γοργούς ρυθμούς, κοφτές σκηνές και ρόλους διαρκώς σε κίνηση. Και η σκηνοθετική προσέγγιση του Μιχάλη Κοιλάκου, σπονδυλωτή και καλοζυγισμένη, έρχεται να κουμπώσει ακριβώς και να αναδείξει κάθε σπιθαμή του έργου.
          Στα - in progress - παιγνιώδη σκηνικά της Άννας Σάπκα - με τα αρμόζοντα κοστούμια της Ιφιγένειας Νταουντάκη και την ιδανική κίνηση της Μαργαρίτας Τρίκκα - το καστ των ηθοποιών αποπνέει σκηνική δεινότητα, πάθος και παλμό δικαιώνοντας τόσο τις προθέσεις του δημιουργού όσο και τις απαιτήσεις του σκηνοθέτη.
          Ο Φοίβος Συμεωνίδης πλαστουργεί καίρια το πρόσωπο του πάσχοντος «Αλέξη», αποδεικνύοντας το εύρος του ταλέντου του.
          Ο Σήφης Πολυζωίδης είναι χαμαιλέοντας σε ένα ρεσιτάλ μεταμορφώσεων.
          Εύγλωττος με κωμικά στοιχεία ο πολύ καλός Ελισσαίος Βλάχος.
          Η Τάνια Παλαιολόγου διαπρέπει στους ρόλους της.
          Οι φωτισμοί του Βασίλη Κλωτσοτήρα και η πρωτότυπη μουσική του Βασίλη Τζαβάρα ταιριάζουν στον πυρήνα του έργου.
          Μαύρη κωμωδία, τραγωδία ή δράμα; Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιήσεις την ιστορία «Ο ΤΟΡΝΟΣ», στο θέατρο «Olvio». Το σίγουρο είναι, ότι με όχημα το χιούμορ, σφάζει αναίμακτα...

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.