«Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (31 ψήφοι)

          Kανείς δεν παραμένει «αλώβητος» από τις αιχμές της Rumena Bužarovska στο βιβλίο της «Ο άντρας μου». Η καυστική και ανατρεπτική της διάθεση είναι διάχυτη στις στακάτες ιστορίες της. Σκιαγραφεί τα έμφυλα στερεότυπα με λεπτή ειρωνεία χωρίς διδακτική διάθεση, αποδομεί κάθε ρατσιστική προκατάληψη με διάχυτο αυτοσαρκασμό, δίχως να χαρίζεται σε κανέναν. Έντεκα πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, με άρωμα γυναίκας, για την ανισότητα των δύο φύλων στον ευρύτερο βαλκανικό χώρο.
          Η Μαρία Μαγκανάρη επιλέγει να παρουσιάσει τις εφτά από τις έντεκα ιστορίες της συγγραφέως στο θέατρο Θησείον, με συνοδοιπόρους τη Μαρία Σκουλά και την Αμαλία Καβάλη. Είναι οι γυναικείες φωνές που θίγουν την παγίδα των ρόλων των δύο φύλων σε μια αυστηρά πατριαρχική κοινωνία. Μιλούν με τρόπο ειλικρινή και ανεπιτήδευτα απλό για τον εαυτό τους, την καθημερινότητα και τη σχέση τους με τους άντρες τους, τα παιδιά, τις φίλες και τους γονείς τους. Ιστορίες σκληρές, τραγελαφικές, διαποτισμένες από μια περίεργη δυναμική και σαγήνη. Σκέψεις και πράξεις που αποπνέουν μία έντονη μελαγχολία, πικρία αλλά και χιούμορ, μπαίνουν στο μικροσκόπιο, με τους άντρες ως «δημιουργούς» και τις γυναίκες ως «φύλακες» της πατριαρχίας. Είναι εκείνες που δίπλα τους ασφυκτιούν, υποφέρουν, προσποιούνται, βγαίνουν χαμένες. Κάποιες από αυτές διαλύονται, οι πιο τυχερές βρίσκουν τη δύναμη να ξεφύγουν. Γιατί οι άντρες τους δεν είναι «καλά παιδιά». Αλλά και οι ίδιες δεν είναι άμοιρες ευθυνών, γιατί συνεχίζουν να διαιωνίζουν τη δυσχερή τους θέση ασυνείδητα.
          Η παράσταση ξεκινάει αναπάντεχα με την πρώτη σκαρμπρόζικη ιστορία από το φουαγιέ του θεάτρου. Η Μαρία Μαγκανάρη, εκτός από την ερμηνεία δύο διηγημάτων, κινεί το έργο στις σωστές διαστάσεις του, όπου η ειρωνεία και η παρωδία είναι οι κορυφογραμμές του. Οι αφηγήσεις είναι σύντομες, απολαυστικές σε πρώτο πρόσωπο, με πινελιές θεατρικότητας μέσα από τους γλαφυρούς διαλόγους, με γλυκόπικρο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, με πρόσωπα-καρικατούρες.
          Και είναι καθαρά γυναικεία υπόθεση, αφού και οι τρεις ηθοποιοί (Μαρία Σκουλά, Αμαλία Καβάλη και Μαρία Μαγκανάρη) είναι εκφραστικότατες με αμεσότητα, πάθος και αλήθεια. Ζωντανεύουν με ζήλο κάθε πτυχή της ιδιοσυγκρασίας της κάθε ηρωίδας, μεταφέροντας παραστατικά την εσωτερική τους πάλη με τα θέλω και τα πρέπει.
          Το φολκλόρ σκηνικό των Παύλου Θανόπουλου - Μαρίας Μαγκανάρη, τα ενδεικτικά κοστούμια του Παύλου Θανόπουλου, οι φωτισμοί της Μαρίας Γοζαδίνου και η κίνηση της Σεσίλ Μικρούτσικου είναι μέσα στο πνεύμα της συνθήκης.
          «Ο ΑΝΤΡΑΣ ΜΟΥ», της Rumena Bužarovska, είναι ένα έργο που δίνει τροφή για σκέψη και στους άνδρες και τις γυναίκες. Γιατί λέει αλήθειες που διστάζουμε -ή φοβόμαστε;- να κοιτάξουμε κατάματα.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.