«Η ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«Η ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


4.7/5 κατάταξη (103 ψήφοι)

          Ο Ιρλανδός συγγραφέας Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω έγραψε το 1935, στη δύση της ζωής του, ένα feel-good ρομάντζο, πασπαλισμένο με έντονη κωμικο-σκωπτική διάθεση και αίσιο τέλος, φυσικά. Το έργο «Η εκατομμυριούχος» αφορά την πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου, που διαφθείρει ανθρώπους, θεσμούς και καταστάσεις με τα πλούτη της.
          Η «Επιφάνια Ονισάντο ντε Πάρεργκα Φιτσφάσεντεν» είναι η κτητική, εγωκεντρική εκατομμυριούχος με το αγγελικό πρόσωπο, που αναζητά τον εκλεκτό της καρδιάς της, θέτοντας πάντα έναν όρο. Ο υποψήφιος θα πρέπει να «αυγατίσει» τις λιγοστές του λίρες σε εκατομμύρια, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτή είναι η υπόσχεση που έχει δώσει η ίδια στον πατέρα της, λίγο πριν εκείνος πεθάνει. Μετά τον αποτυχημένο της γάμο με έναν ανόητο μποξέρ, έρχεται αντιμέτωπη σε μία σχέση αγάπης – μίσους με έναν ιδεαλιστή γιατρό, ο οποίος θεωρεί το χρήμα κατάρα και βάζει τα δυνατά του να τη «θεραπεύσει» από την «ασθένεια» του πλούτου, ώστε να γίνει πιο ανθρώπινη με γνώμονα την αγάπη για τον πλησίον. Και της θέτει έναν ανάλογο όρο, τον οποίο φυσικά η Επιφάνια βγάζει εις πέρας, αφού εκτός από πολλά χρήματα, διαθέτει και κοφτερό μυαλό. Με λίγα λόγια, βλέπουμε ένα love story με πολλά ευτράπελα και αναμενόμενο happy end.
          Το θέατρο «ΠΑΛΛΑΣ» ενδείκνυται για υπερπαραγωγές με ζωντανή μουσική, ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια, ωραίες χορογραφίες και δημοφιλείς ηθοποιούς. Το συγκεκριμένο έργο είναι «βούτυρο στο ψωμί» του Γιάννη Κακλέα, αφού γνωρίζει από πρώτο χέρι πως να στήνει φαντασμαγορικά θεάματα. Με την αρωγή του Βασίλη Τσιγκριστάρη στη διασκευή, αναπόφευκτα κινείται σε μουσικά μονοπάτια, αν και το έργο είναι γραμμένο σε πεζό λόγο. Θέλει να αξιοποιήσει την πρωταγωνίστρια, Ελεονώρα Ζουγανέλη, η οποία εκπλήσσει ευχάριστα υποκριτικά, γιατί στο τραγουδιστικό κομμάτι είναι υπέροχη, έτσι κι αλλιώς. Δίπλα της, ο πάντα καλός Νίκος Κουρής στον ρόλο του «γιατρού». Το δίδυμο πλαισιώνεται από έναν πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών. Βλέπουμε τους Βασίλη Κούκουρα, Ιβάν Σβιτάιλο, Μαριλού Κατσαφάδου, Βασίλη Τσιγκριστάρη, Ροζαμαλία Κυρίου, Στράτο Λύκο, Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Άγγελο Αποστολίδη, Αναστασία Βαλσαμάκη, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Ηρώ Κόντη, Πέτρο Νικολίδη, Άιντι Ορμένι, Μάρω Σταυρινού, Μάριο Χατζηαντώνη και Νικόλα Χατζηβασιλειάδη σε διάφορους ρόλους.
          Τα εναλλασσόμενα σκηνικά του Μανόλη Παντελιδάκη με τις άρτιες τεχνικά βιντεοπροβολές χορταίνουν τα μάτια των θεατών. Τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη κινούνται στο ίδιο πνεύμα. Παιγνιώδεις οι χορογραφίες της Στεφανίας Σωτηροπούλου και ενδεικτικοί οι φωτισμοί της Στέλλας Κάλτσου. Ο Βάιος Πράπας έχει γράψει τη μουσική της παράστασης, ενορχηστρωμένη από τον Αλέξιο Πρίφτη και τους στίχους υπογράφει η Σάννυ Μπαλτζή. Ζωντανά επί σκηνής οι μουσικοί: Ηλίας Σαμαρτζής, Ηλίας Αλγκάερ, Μιχάλης Τσιφτσής και Αλέξανδρος Ζουγανέλης υπό τη μπαγκέτα του μαέστρου Ανδρέα Κουρέτα.
          Περνάς καλά ως θεατής βλέποντας τη συνολική εικόνα της παράστασης για μια χαλαρή έξοδο και ως εκεί.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.