«Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


4.8/5 κατάταξη (58 ψήφοι)

          Μέσα σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, στην φανταστική Ιλλυρία, ο Σαίξπηρ στήνει με το έργο «Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» ένα ευφρόσυνο ερωτικό παραμύθι, σκιαγραφώντας τόσο την φύση του ανθρώπου, όσο και τις ανάγλυφες πτυχές της Ελισσαβετιανής κοινωνίας. Η τρέλα αφηγείται την αλήθεια, ενώ συνδιαλέγεται με την εξαπάτηση και τον αποκλεισμό. Η παρενδυσία αποκαλύπτει περισσότερα κρυμμένα πάθη από όσες ταυτότητες καλύπτει. Η προσπάθεια επιβολής της τάξης σε έναν άτακτο κόσμο, γεννά μεγαλύτερη ανισορροπία. Η υπερβολή, η φαντασίωση, το όνειρο και ο πανταχού παρών έρωτας στις πολλαπλές, ιδανικές μορφές του, μεταστρέφεται σε σεξουαλική ανάγκη, εξίσου ισχυρή και κινητήρια δύναμη απίθανων κωμικών καταστάσεων.
          Ταυτόχρονα, η παρουσία της μουσικής, λειτουργεί ως ταχυδακτυλουργικό πέρασμα σε έναν άχρονο, παράλληλο κόσμο επιθυμιών και πόθων. Έναν κόσμο που, σε αντιστοιχία με αυτόν που ζούμε, μοιάζει σαν ένα αστείο, αλλά σκοτεινό, τσίρκο.
          Αυτά είναι τα προσόντα του έργου «Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ», που προβάλλει την πλούσια υφολογία του με απαστράπτουσες συναισθηματικές και κωμικές πλευρές.
          Τα δίδυμα αδέρφια, η Βιόλα και ο Σεμπάστιαν, που χάνονται μεταξύ τους σε ναυάγιο μετά από τρικυμία και κυρίως η μεταμόρφωση της Βιόλας σε αγόρι, είναι ο άξονας της ερωτικής ίντριγκας, με αλλεπάλληλες κωμικές παρεξηγήσεις, μεταμφιέσεις και αποκαλύψεις, από όπου παρελαύνουν χαρακτήρες όπως ο Μαλβόλιο, ο Τόμπι, ο «τρελός» Φέστας, ο Σερ Άντριου κ.α. Χαρακτήρες που συνθέτουν την κοινωνιογραφική διάσταση της κωμωδίας με σατιρικές πινελιές.
          Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Κιμούλης, σε μετάφραση δική του, με τα λειτουργικά, αφαιρετικά σκηνικά της Φαίης Παπαδοπούλου, τα καλαίσθητα κοστούμια της Μαρίας Νικολαΐδου και την παιγνιώδη μουσική του Διονύση Τσακνή, στέκεται απέναντι στο έργο με απλότητα και ευθύτητα, ρίχνοντας όμως το βάρος περισσότερο στους κωμικούς ρόλους, με σατιρική διάθεση και γκροτέσκες αποχρώσεις.
          Υπάρχουν ρόλοι που διεκπεραιώνονται τυπικά και άλλοι που λάμπουν. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι ερμηνείες των Κιμούλη – Τζιόβα.
          Μεταξύ τρελού και κλόουν κινείται ο Χρήστος Μουστάκας.
          Η Σοφία Βογιατζάκη με μπρίο και αέρα σκιτσάρει μια ειρωνική «Μαρία».
          Ο Άρης Τρουπάκης αποδίδει γλαφυρά τον -πικρά γελοιογραφημένο ανάμεσα στην κωμική του φύση και τον δραματικό εμπαιγμό του- «Μαλβόλιο».
          Οι ηθοποιοί Άννα Μονογιού, Λίλη Τσεζματζόγλου, Σταύρος Καραγιάννης, Κώστας Κοράκης, Τζώρτζης Παπαδόπουλος και Γιώργος Τσουρουνάκης αποδίδουν διακριτά τους υπόλοιπους ρόλους.
          Συμπερασματικά, «Η ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΝΥΧΤΑ» είναι μια στρωτή, εύφορη παράσταση που σου δίνει την ευκαιρία να χαρείς την φαντασία του δημιουργού.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.