«ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΕΣ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΕΣ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (12 ψήφοι)

          Το έργο «ΔΥΣΑΜΡΜΟΝΙΕΣ», της Αμερικανίδας Τζόις Κάρολ Όουτς, παρουσιάζεται στη Θεατρική Σκηνή, σε μετάφραση του Νίκου Χατζόπουλου και με πρωταγωνιστές τη Νατάσα Ασίκη και τον Αντώνη Αντωνίου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία της παράστασης.
          Πρόκειται για ένα υπαινικτικό δοκίμιο προβληματισμού και διείσδυσης στο πολιτικοκοινωνικό και ιδεολογικό υπόβαθρο της αμερικανικής κοινωνίας και όχι μόνο. Η συγγραφέας εξετάζει και αποκαλύπτει με τρόπο λιτό και ελλειπτικό τις συνιστώσες (ρατσισμό, εθνικισμό, τρομοκρατία, ΜΜΕ) ενός έθνους που χτίστηκε και λειτουργεί με τη βία. Θύματα μιας τέτοιας κοινωνίας είναι, συνήθως, οι λαϊκές μάζες. Στην προκειμένη περίπτωση, θύματα της Όουτς είναι ένα ζευγάρι νομοταγών και θρησκόληπτων μικροαστών, βυθισμένων στα ψυχο-ηρεμιστικά φάρμακα και στα υπαρξιακά τους αδιέξοδα. Ο σύζυγος ταχυδρομικός υπάλληλος και η σύζυγος νοικοκυρά, ζούσαν αρμονικά στο σπίτι που έχτισαν με στερήσεις και ανέθρεψαν τα τρία τους παιδιά με αρχές και αξίες, ώστε να γίνουν ευυπόληπτοι Αμερικανοί πολίτες. Ώσπου, συνέβη κάτι τρομερό και καλούνται τώρα να απολογηθούν στον τηλεοπτικό «ανακριτή» και να εκτεθούν δημόσια. Ένας δαίδαλος εξειδικευμένων ερωτήσεων του ψυχρού παρουσιαστή από τη μια και απαντήσεις – αλαλούμ των δύο σαστισμένων γονέων από την άλλη. Και σε αυτό το σημείο της δυσαρμονίας, σκιαγραφείται η κοινωνική σύγχυση, οι πολιτικές ιδεοληψίες, η ταξική βία και τρομοκρατία των ισχυρότερων προς τους αδυνάτους.
          Η παράσταση εισχώρησε στο μεδούλι, με τη σημαντική αρωγή του Νίκου Χατζόπουλου στη μετάφραση του έργου. Ο Νίκος Κασαπάκης έστησε το λιτό σκηνικό, που παρέπεμπε σε στούντιο τηλεοπτικής εκπομπής περασμένης δεκαετίας, φωτισμένο από τη Μαριέττα Παυλάκη. Η σκηνοθεσία του Αντώνη Αντωνίου εστίασε αποκλειστικά στην ψυχολογική «δράση» των δύο προσώπων, αφού οι ήρωες είναι καθισμένοι καθ' όλη τη διάρκεια του έργου.
          Οι δύο ηθοποιοί, άμεσοι και φυσικοί στον λόγο, στα βλέμματα, στις παύσεις, στις χειρονομίες, υπηρέτησαν με ζήλο τον ρόλο τους.
          Η Νατάσα Ασίκη σκιαγράφησε επιδέξια τη νομοταγή αλλά και τρομοκρατημένη Αμερικανίδα υπήκοο και νοικοκυρά.
          Ο Αντώνης Αντωνίου, υποκριτικά συνειδητοποιημένος, ευεργέτησε τον ρόλο του μικροαστού συζύγου με τη συναισθηματική του διαφάνεια.
          Στη φωνή του δημοσιογράφου - τηλεοπτικού ανακριτή ο Θανάσης Παπαγεωργίου.
          Ένα σύντομο και εξαιρετικά αιχμηρό έργο για τις «Δυσαρμονίες» της ζωής.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.