«BLUE» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«BLUE» | ΚΡΙΤΙΚΗ


4.9/5 κατάταξη (14 ψήφοι)

          Από τις κινηματογραφικές εκδοχές «Truman Show» και «Γαλάζια Λίμνη», γεννήθηκε η ιδέα της παράστασης «BLUE» από την Ηρώ Κισσανδράκη, στη σκηνή του θεάτρου 104. Ένα έργο εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα φλερτάρει μεταξύ μαύρης κωμωδίας, μυστηρίου και δράματος.
          Μεταφερόμαστε στο Κεντάκι των Η.Π.Α -τη δεκαετία του '50- και ταξιδεύουμε στον ιδιαίτερο «μπλε» κόσμο του Λουκ και της Λιζ. Δίδυμα αδέρφια που πάσχουν, εκ γενετής, από μια σπάνια κληρονομική ασθένεια, τη μεθαιμοσφαιριναιμία. Μια διαταραχή στο αίμα που αλλοιώνει την εξωτερική τους εμφάνιση και δείχνουν διαφορετικοί. Γι' αυτό, είναι αναγκασμένοι να μένουν έγκλειστοι, από τη μέρα που γεννήθηκαν, και απομονωμένοι από τον έξω κόσμο. Η νεαρή Αν αναζητά εργασία και η τύχη της χαμογελά, όταν διαβάζει τυχαία μια αγγελία στην εφημερίδα ότι ζητείται οικονόμος για δύο παιδιά. Και τότε οι ισορροπίες ανατρέπονται.
          Η συγγραφέας έπλασε μια κομψή, γραμμική παράσταση με θεατρικότητα για τις ανθρώπινες σχέσεις. Κράτησε ανέπαφο τον κορμό της αληθινής ιστορίας και εμπλούτισε την πλοκή της με γόνιμα δραματουργικά στοιχεία, βάζοντας σε εγρήγορση τόσο τη σκέψη όσο και τη φαντασία του θεατή. Ο δυστοπικός κόσμος της απομόνωσης και το ζήτημα της διαφορετικότητας αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του έργου. Επιμελώς, αφήνει να πλανάται η ελπίδα στον αέρα ότι το φως θα νικήσει το σκοταδισμό, την άγνοια και τις προκαταλήψεις.
          Στα ατού της συνθήκης, συγκαταλέγεται η ευφάνταστη αισθητική. Τα πάντα είναι μπλε, απόλυτα εναρμονισμένα στο ύφος και την εξέλιξη της ιστορίας. Έχει υιοθετηθεί μια μινιμαλιστική απεικόνιση των πραγμάτων, τόσο στην άρτια κινησιολογία της Γιάννας Μελά όσο και στη σκηνοθετική ματιά της Ηρούς Κισσανδράκη, που επιμελείται και τα προσεγμένα κοστούμια των ηθοποιών. Εξαιρετική η πινελιά της εικαστικού Μάρθας Φωκά στο λιτό σκηνικό της Alexandra Kal. Το ηχητικό τοπίο, του μουσικού Γιώργου Μιζήθρα, συνάδει με αυτό της εποχής του '50.
          Είναι ωραίο να βλέπεις νέο αίμα ηθοποιών να πάλλεται και να συντονίζεται δημιουργικά.
          Η «Λιζ» και ο «Λουκ», οι κεντρικοί ήρωες του έργου, ζουν σε ένα απομονωμένο σπίτι υπό την αυστηρή εποπτεία του κηδεμόνα τους. Κι ενώ όλοι περιμένουν πως θα μοιάζουν με απολίτιστα αγρίμια, εντούτοις, εκείνοι φέρονται σαν εκλεπτυσμένα, περίεργα, δίδυμα αδέρφια. Η Λιζ είναι πιο αισιόδοξη στην προβλέψιμη ζωή της, ενώ ο Λουκ δείχνει πιο συμφιλιωμένος με τη συνθήκη του εγκλωβισμού του. Ωστόσο, και οι δύο παλεύουν για λίγη «κανονικότητα». Ο Δημήτρης Τσιγκριμάνης και η Χρύσα Κοταράκου ανταποκρίνονται με άνεση, αποδίδοντας πειστικές ερμηνείες.
          Η Ηρώ Κισσανδράκη υποδύεται την νεαρή οικονόμο «Αν» που «ενταφιάζεται», οικειοθελώς, στο δυστοπικό περιβάλλον της παράξενης οικογένειας. Εμφυσά στην ηρωίδα της μια απαράμιλλη φινέτσα, τόσο βελούδινη και απαλή.
          Ο Γιώργος Αλεβιζάκης ερμηνεύει με συνέπεια τέσσερις κομβικούς χαρακτήρες της παράστασης. Τον ρόλο του κηδεμόνα, «κυρίου Σμιθ», που καταφέρνει με την αυστηρή αλλά διακριτική του παρουσία, να ελέγχει τις κινήσεις των παιδιών, έστω και τηλεφωνικά. Τον ρόλο του «Τομ», του ρομαντικού νεαρού της εποχής που φλέγεται από πόθο, υπερβαίνει τα όρια για να γνωρίσει τον έρωτα της ζωής του και είναι ο μοναδικός κρίκος της οικογένειας με τον έξω κόσμο. Τον σύντομο ρόλο του «Ρεσεψιονίστ», που φέρνει νότες ευθυμίας στους θεατές αλλά και εγείρει ερωτηματικά. Τέλος, τον ρόλο του «Γιατρού» που δίνει τις απαντήσεις για το λύσιμο του γόρδιου δεσμού.
          Εν κατακλείδι, η παράσταση «BLUE» είναι τίμια στις προθέσεις της, με αισθητική και σασπένς.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.