«ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ - ΗΡΩΝΔΑΣ: CONTRA TEMPO» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ - ΗΡΩΝΔΑΣ: CONTRA TEMPO» | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (15 ψήφοι)

          Μια ευφάνταστη «αντιδικία» για το παρελθόν και το παρόν παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στη φετινή του περιοδεία. «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo» ο τίτλος της παράστασης με έμμετρους διαξιφισμούς σε ένα ξεχωριστό παιχνίδι ευφυΐας.
          Ο Άκης Δήμου είχε την έμπνευση να ενώσει την αιχμηρή γλώσσα του Αριστοφάνη με τους πονηρούς μιμίαμβους του Ηρώνδα και να φτιάξει ένα παιγνιώδες έργο, που στοχεύει στο σήμερα, κρατώντας ολόκληρα κομμάτια αριστοφανικά (Λυσιστράτη, Ειρήνη, Κινησίας κτλ) και όσα έχουν διασωθεί από τον Ηρώνδα. Η φανταστική συνάντηση των δύο σημαντικών ποιητών της κωμωδίας - του Αριστοφάνη από τη Χρυσή Εποχή του Περικλή και του Ηρώνδα, δημιουργού των Ελληνιστικών χρόνων - δίνει το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα σκηνική «μάχη» και ταυτόχρονα έναν «πόλεμο» ανάμεσα στα δύο φύλα, με μοναδικά όπλα την ανελέητη σάτιρα.
          Ο Ηρώνδας, καίτοι ξεχασμένος από το κοινό, αφού διαθέτουμε μόνο 700 στίχους που βρέθηκαν στην Αίγυπτο το 1900, στην πραγματικότητα έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης κωμωδίας. Η θεματολογία του αναφέρεται σε τετριμμένα πράγματα της καθημερινότητας, σε αντίθεση με τις οικουμενικές και ιδεαλιστικές έννοιες του Αριστοφάνη. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι Ηρώνδας ταιριάζει περισσότερο στο τώρα και ο Αριστοφάνης στο τότε.
          Ο σκηνοθέτης Γιάννης Ρήγας έστησε μία πρωτότυπη σκηνική «κόντρα», βασισμένη στο φανταστικό σμίξιμο των δύο αυτών κόσμων, με συνδετικό κρίκο, στον παρόντα χρόνο, μία τρελαμένη ταξιθέτρια και μία αργοπορημένη θεατή, η οποία παρεμβαίνει και χαλάει την παράσταση. Το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό με κέφι, μπρίο, σαρκασμό, ευφορία. Όλα εκείνα τα εχέγγυα για μια αστεία, καυστική, (επι)κριτική, άκρως επίκαιρη παράσταση που έχει τα κότσια να ταρακουνά συνειδήσεις, προσφέροντας δόσεις χαράς και συγκίνησης στους θεατές. Φλέγοντα ζητήματα όπως οι γυναικοκτονίες και το κίνημα #metoo, το πετρέλαιο και η αλόγιστη αύξηση των τιμών, η διεφθαρμένη πολιτική και ο κλονισμένος καλλιτεχνικός χώρος με τα επεισοδιακά παρασκήνιά του, θίγονται ευκρινώς στην τροχιά της αριστοφανικής αθυροστομίας και των χαριτωμένων μιμιάμβων.
          Ο 25ης μελής θίασος κινήθηκε επιδέξια στο έξυπνο σκηνικό που επιμελήθηκαν η Αλεξάνδρα Σιάφκου και ο Αριστοτέλης Καρανάσος. Ένας θίασος σε περιοδεία με τη σκηνή και την καντίνα του όπου τρώει, πίνει, τραγουδά και βγάζει τα σπασμένα των δύο χαμένων χρόνων λόγω covid. Τα κοστούμια των ηθοποιών διαφοροποιούνται ανάλογα με τον «δάσκαλό τους». Μπεζ αποχρώσεις και πιο συντηρητικά ρούχα για τον αριστοφανικό θίασο, πολύχρωμα και πιο φανταζί επιλογές για τον θίασο του Ηρώνδα.
          Ευφρόσυνη η μουσική του Γιώργου Χριστιανάκη και ενδεικτικές οι χορογραφίες της Αναστασίας Κελέση.
          Είναι χάρμα οφθαλμών να βλέπεις τόσους ηθοποιούς επί σκηνής. Άμεσοι, ευέλικτοι, σπιρτόζοι, υπηρέτησαν με σθένος τη σκηνοθετική γραμμή.
          Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ στην ολοκληρωμένη εμφάνιση του Κωνσταντίνου Χατζησάββα ως «Ηρώνδα», έναν ρόλο – έκπληξη που κινήθηκε στο «μεταίχμιο».
          Ευθύβολος ο Ταξιάρχης Χάνος ως «Αριστοφάνης» και πληθωρικός ο Δημήτρης Πιατάς στον ρόλο του «Δούλου» του.
          Ο Τάσος Χαλκιάς υπήρξε ακμαίος υποκριτικά ως υπηρέτης του Ηρώνδα.
          Ο Σταμάτης Γαρδέλης μας ξάφνιασε ευχάριστα ως Διόνυσος.
          Εκτός από τους προαναφερθέντες, έπαιξαν με σύμπνοια οι ηθοποιοί: Μαργαρίτα Αλεξιάδη, Παναγιώτης Καμμένος, Νίκος Βατικιώτης, Ηλέκτρα Καρτάνου, Λίνος Μάνεσης, Μάρα Μαλγαρινού, Τερέζα Καζιτόρη, Σπύρος Σιδέρης, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Αριστοτέλης Ζαχαράκης, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Τάσος Τυρογαλάς, Θάνος Κοντογιώργης.
          Αν θα έπρεπε να χρεώσω κάτι στην παράσταση, αυτό θα ήταν κάποιες κοιλιές προς το τέλος, αλλά και πάλι δε ζημίωσε το τελικό, θετικό της πρόσημο.
          «Αριστοφάνης – Ηρώνδας: Contra tempo», όταν η κωμωδία κατορθώνει να αφυπνίζει συνειδήσεις, τότε σίγουρα κάτι καλό συμβαίνει.


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.