«ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (63 ψήφοι)

          Οι παραστάσεις που φτιάχνονται με ψυχή και αλήθεια με συγκινούν. Το δίδυμο Καραμουρατίδης – Ευαγγελάτος ξέρει να αφηγείται συναρπαστικά τις ιστορίες του. Τα τραγούδια τους είναι διαβατήρια για υπέροχα ταξίδια. Το 2019 έγραψαν ένα μιούζικαλ δωματίου για να μιλήσουν για τη νέα γενιά των «millennials», που άλλα ονειρεύτηκε και άλλα βρήκε, τελικά, στην πορεία της ζωής. Το έργο «ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ» είναι ουσιαστικά ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ωριμότητας, με κοινό παρονομαστή την ελπίδα για ένα φωτεινό μέλλον.
          Χώρος δράσης, η αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου της Αθήνας. Οκτώ νέοι άνθρωποι ετοιμάζονται να ξενιτευτούν. Όνειρα, ελπίδες, δισταγμοί, αγωνία, θυμός, φόβος, ανασφάλεια έχουν στιβαχτεί στις μικροσκοπικές βαλίτσες που σέρνουν νευρικά στους διαδρόμους. Φεύγουν, γιατί δεν έχουν τίποτα να χάσουν. Φεύγουν, γιατί νιώθουν παρείσακτοι στην πατρίδα τους. Τι κι αν σπούδασαν; Τι κι αν έχουν τα προσόντα να εξελιχθούν; H ανεργία στην Ελλάδα μαστίζει, η αναξιοκρατία είναι στο φόρτε της, καμιά προοπτική στον ορίζοντα, παρά μόνο οικονομική και συναισθηματική αφαίμαξη. Κι όσο καθυστερεί η low cost πτήση τους, όπου έχουν εναποθέσει τα όνειρά τους, τόσο παλεύουν με το δίλημμα: Ελλάδα ή Αγγλία; Είναι τελικά, τόσο, απλή αυτή η μετάβαση ζωής; Θα καταφέρουν να κάνουν το επόμενο βήμα ή θα μετανιώσουν για την απόφασή τους και θα παλέψουν με την πραγματικότητα; O Σπύρος, ο Νταμόν, ο Άρης, η Λένα, η Μαρία, η Δάφνη, η Νεφέλη και ο Γιώργος είναι χαρακτήρες οικείοι, είναι λίγο πολύ ο καθρέφτης μας. Αρκεί να τους αφουγκραστούμε…
          Δύο ονειρεμένες ώρες στη σκηνή του θεάτρου «ΑΚΡΟΠΟΛ». Είδα ψυχή, ρυθμό, ομορφιά, ταλέντο, νιάτα, αγάπη, φρεσκάδα, πάθος, αρμονία, συνοχή. Μία σύγχρονη μουσική παράσταση συνόλου, σκηνοθετημένη ευρηματικά από το Μίνωα Θεοχάρη, με τον λυρισμό του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και τις εμπνευσμένες μουσικές συνθέσεις του Θέμη Καραμουρατίδη. Ένα καλοκουρδισμένο roller coaster συναισθηματικών καταστάσεων από μια ισοδύναμη πολυμελή ομάδα, όπου το ταλέντο ξεχειλίζει και η σκηνική χημεία είναι εμφανής. Ακόμα, και η αμφίσημη παρωδιακή σκηνή, τύπου Μπόστ, προς το φινάλε, στόχευε κατά κάποιο τρόπο, στη λήψη των αποφάσεων. Τίποτα περιττό. Όλα μελετημένα και με ακρίβεια.
          Και τι φωνές! Δυνατές και καθάριες! Οι ερμηνείες στηρίζουν και δικαιώνουν τις προθέσεις των δημιουργών, απογειώνοντας το νοηματικό πυρήνα του έργου. Ο θίασος λειτουργεί ως μια σφιχτοδεμένη ομάδα με εύπλαστη ικανότητα λόγου, έκφρασης και κίνησης. Ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, ο Κωνσταντίνος Γαβαλάς, ο Γιάννης Καπελέρης, η Χαρά Κεφαλά, η Πέγκυ Μανωλά, ο Βασίλης Μηλιώνης, η Μαρίζα Ρίζου και η Αντιγόνη Ψυχράμη είναι με μια λέξη: Εκπληκτικοί!
          Υποδειγματική η ζωντανή ορχήστρα υπό την διεύθυνση του Αντώνη Παλαμάρη. Ευφάνταστες οι χορογραφίες της Αμαλίας Μπένετ. Έξυπνα τα σκηνικά και ενδεικτικά τα κοστούμια της Ηλένιας Δουλαδίρη. Οι φωτισμοί του σκηνοθέτη λειτούργησαν ιδανικά.
«ΑΠΛΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ», μία παράσταση που αγάπησα πολύ γιατί στόχευσε κατευθείαν στην ψυχή μου. Γιατί, τελικά, η μουσική ενώνει, τονώνει, εκτονώνει και λέει, πάντα, τις πιο μαγικές ιστορίες. Αρκεί, να είσαι έτοιμος να τις ακούσεις…

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.