«ΑΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ» | ΚΡΙΤΙΚΗ

«ΑΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ» | ΚΡΙΤΙΚΗ


5.0/5 κατάταξη (9 ψήφοι)

          Η Σαρλότ Τζόουνς είναι από τις φωνές του βρετανικού θεάτρου που χειρίζεται μαεστρικά την πλούσια δραματουργική παράδοση της χώρας της. Το έργο της «Humble Boy» είναι ένα ενδιαφέρον ειρωνικό δράμα, το οποίο παραπέμπει στον Άμλετ, του Σαίξπηρ. Υπάρχει η επιστροφή του γιου μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα, υπάρχει ο δεσμός της μητέρας με άλλον άνδρα και κατά τη διάρκεια του γάμου της, υπάρχει το μυστηριώδες φάντασμα, υπάρχει και ένας «Πολώνιος» γένους θηλυκού. Όλα αυτά τα μοτίβα λειτουργούν ευεργετικά και αφήνουν μια ωραία επίγευση στον θεατή.
          Η Κωνσταντίνα Νικολαΐδη ανέδειξε ένα κείμενο «ύπουλο» ως προς τη δομή και τις προθέσεις του. Ο ελληνικός τίτλος του έργου «ΆΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ», ένα δράμα οικογενειακής πλοκής με κοινωνική κριτική.
          Το έργο ασχολείται, κατά βάση, με τις ευκολίες και τις δυσκολίες των ανθρώπινων σχέσεων, με την αναζήτηση και το αποτύπωμα της ανθρώπινης ύπαρξης. Με αφορμή τον τέλειο κόσμο των μελισσών, η συγγραφέας αντιπαραβάλλει το ανεπαρκές σύμπαν των ανθρώπων με τις «μαύρες τρύπες» να ρουφούν κάθε ίχνος φωτός και χαράς.
          Η Μαρία Φιλίππου κατασκεύασε έναν υπέροχο καταπράσινο κήπο, τον παράδεισο ενός μελισσοκόμου, που είναι και ο αφανής (;) ήρωας της ιστορίας.
          Τα κοστούμια, της Μαντούς Ψυχουντάκη, ήταν ταιριαστά στο ύφος της συνθήκης.
          Η μουσική του Γιάννη Οικονόμου υπογράμμισε τη δράση και τα φώτα του Αργύρη Θέου ανέδειξαν την πολυπλοκότητα των σχέσεων.
          Τη στρωτή κίνηση των ηθοποιών ανέλαβε η Χριστίνα Φωτεινάκη.
          Ο Κωνσταντίνος Μουταφτσής είναι ο «Φήλιξ», ο μοναχογιός αστροφυσικός ερευνητής του Κέιμπριζ, ένας άνθρωπος με υψηλό IQ αλλά προβληματική συναισθηματική ευφυΐα. Ο ηθοποιός κινείται σε γοργούς ρυθμούς, περνώντας από τη μελαγχολία στη φάρσα και από το ψυχολογικό δράμα στο γκροτέσκο.
          Η Μπέσσυ Μάλφα είναι ιδανική ως «Φλώρα», καθώς συνδυάζει ευθύβολα το μελόδραμα με το χιούμορ.
          Η Φωτεινή Ντεμίρη είναι η απολαυστική «Μέρσι», με την ευφορία, την πονηριά και την ειρωνεία του ρόλου της πιστής φίλης.
          Ο Μιχάλης Μαρκάτης είναι ο άξεστος «Τζορτζ» που κινείται με άνεση σε γνώριμα εδάφη.
          Η Τζούλι Τσόλκα διαθέτει τόσο τη μαχητικότητα της τολμηρής «Ρόζι», όσο και την μελαγχολία της προδομένης γυναίκας.
          Ο Κώστας Καζανάς ακροβατεί μεταξύ πραγματικού και φανταστικού σε ρόλο κλειδί.
          «ΆΚΡΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ», ένα μείγμα εύφορης γραφής, ειρωνικής ματιάς και βαθιάς μελαγχολίας σε σωστές αναλογίες και με ωραίες ερμηνείες.

 


Αφήστε σχόλιο

Παρακαλούμε συνδεθείτε για να αφήσετε σχόλιο.